Eerste relschoppers Graafsewijk veroordeeld

Icoon Binnenlands nieuwsVijf relschoppers die op donderdag 7 april betrokken waren bij de ongeregeldheden in de Graafsewijk in Den Bosch verschenen vrijdag al voor de politierechter. In één geval werd een onvoorwaardelijke straf uitgesproken, de 19-jarige M.S. verdwijnt voor twee maanden achter de tralies. De overige vier personen kregen taakstraffen en voorwaardelijke celstraffen opgelegd.

De rellen in Den Bosch braken uit nadat een inwoner van de stad in het SBS6-programma Probleemwijken verklaarde dat hij een 8-jarige stiefdochter seksueel had misbruikt. Bij S., alias de Kakkerlak, sloegen op dat moment de stoppen door. "Ik was kwaad na die SBS-uitzending", verklaarde hij voor de rechter. Nadat de politierechter hem streng toesprak noemde hij spontaan vijf namen van mededaders. De huilende Kakkerlak hoorde behalve de twee maanden onvoorwaardelijk vier maanden voorwaardelijke celstraf tegen hem uitspreken. Hem werd vooral zwaar aangerekend dat op zijn kamer vier molotov-cocktails werden aantroffen.

Een 15-jarige betrokkene mag van de rechter twee jaar lang geen softdrugs gebruiken. Een 31-jarige stenengooier kreeg twaalf weken voorwaardelijke celstraf en een werkstraf van 150 uur. Twee verdachten die beiden van buiten de Graafsewijk komen kregen 100 uur werkstraf opgelegd. De jongens van 19 en 20 jaar oud, die beiden geen strafblad hadden, waren gearresteerd na het gooien van een bierflesje en stenen naar een ME-bus. Ze betuigden spijt naar aanleiding van het gebeuren.

Vooralsnog draait geen van de veroordeelden op voor de schade, die vermoedelijk in de honderdduizenden euro's gaat lopen. Claims van de woningbouwvereniging, de gemeente, het belaagde gezin en de politie zijn daarvoor volgens de rechter niet genoeg onderbouwd. Bij de onrust in de Graafsewijk werden in drie dagen ruim tachtig arrestaties verricht.