Jongeren zonder strafblad niet meer in gevangenis

Icoon Binnenlands nieuwsHet kabinet heeft vrijdag ingestemd met het plan van staatssecretaris Ross (Volksgezondheid) en minister Donner (Justitie) om jongeren zonder strafblad niet langer in jeugdgevangenissen op te sluiten. Het gaat om probleemkinderen voor wie nu geen plek in de jeugdzorg is.

Er moeten jaarlijks 2000 jongeren extra in de jeugdzorg geholpen worden, met ingang van 2007. Het ministerie van justitie levert hiervoor vanaf dat moment 152 miljoen euro in. Dat geld gaat naar VWS om de nieuwe behandelplekken te betalen.

Justitie draagt dit jaar en volgend jaar respectievelijk twaalf en veertien miljoen euro af. Dit geld is bedoeld om een behandeling te kunnen geven aan jongeren voor wie nu nog geen plek is in de jeugdzorg. Kinderen onder de twaalf jaar kunnen vanaf mei terecht in het instituut voor jeugd en onderwijs Horizon in Rotterdam.

Ongeveer 2000 jongeren zijn in 2003 ondergebracht in een justitiële jeugdinrichting, omdat er geen plek meer was voor hen in de jeugdzorg. Dat is ongeveer de helft van het totaal aantal jongeren dat dat jaar in een jeugdgevangenis zat.