Leiden eist forse boete voor nieuw zonnescherm

swaabie had ons via de nieuws-submit te melden:

De gemeente Leiden wil dat de Leidse sigarenboer Eric Opdam 2500 euro boete per week betaalt. De reden voor de eis is, dat hij geen bouwvergunning heeft aangevraagd voor het plaatsen van een nieuw zonnescherm op zijn gevel. Dit meldde De Telegraaf vandaag.

Opdam heeft al meer dan twintig jaar een zonnescherm aan de gevel van zijn winkel hangen in de Leidse Haarlemmerstraat. Om de zaak netjes te houden, vervangt hij het scherm elke drie jaar door een nieuw scherm. Zo ook vorig jaar. Het oude blauwe scherm was vies en gebleekt, daarom koos Opdam nu voor een fris rood doek. "Ik kies elke keer een andere kleur", aldus de sigarenboer in De Telegraaf.

De kleursverandering aan het monumentale pand ontging de gemeente Leiden echter niet. "Het scherm was blauw en nu is het rood. Dus is de situatie nu anders. Als de heer Opdam dezelfde kleur had genomen, was er geen bouwvergunning nodig geweest, maar nu wel", zo merkt de gemeente op. Opdam begrijpt er niets van. "Als nou iedereen hier in de straat een scherm van dezelfde kleur had, dan zat er logica in. Maar om mij heen zie ik alle kleuren van de regenboog", aldus de verbaasde winkelier die van mening is dat het hier om een typisch geval van 'ondernemertje pesten' gaat.

Vergunning
Voor de sigarenboer blijft het overigens niet bij de problemen rondom het zonnescherm. Opdam heeft eveneens nog een vergunning nodig voor het aanpassen van de wettelijk verplichte waarschuwingstekst op het tabaksreclamebord. En tevens zou de gemeente willen dat hij zijn anti-diefstalrolluik vervangt door een ander rolluik, dat de verzekeringsmaatschappij niet goedkeurt. Opdam: "Dan zou ik dus niet verzekerd zijn."

De man ontving deze week een aangetekende brief van de gemeente. Daarin stond dat hij de monumentenwet en de woningwet overtreedt, door geen bouwvergunningen te hebben aangevraagd voor de gewijzigde waarschuwingstekst en de nieuwe kleur zonwering. In de brief stond ook dat het geen nut heeft de vergunningen alsnog aan te vragen, aangezien deze toch niet gehonoreerd worden.