Allochtonen ervaren discriminatie op werk

Zo'n 33% van de allochtonen die werk heeft ervaart discriminatie op de werkvloer in Nederland of heeft dat wel eens ervaren. Dat blijkt uit een onderzoek dat VVD-staatssecretaris Henk Van Hoof van Sociale Zaken vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Allochtone werknemers voelen zich overigens over het algemeen wél geaccepteerd door collega's. De negatieve beeldvorming blijkt vooral voor te komen bij werkgevers die geen ervaring hebben met werknemers uit etnische minderheidsgroepen.

Volgens Van Hoof is negatieve beeldvorming en discriminatie een belangrijke belemmering bij het vinden van een baan. Hierdoor ligt onder allochtonen de werkloosheid relatief hoog. Onlangs stelde ministier Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie nog dat er geen sprake zou zijn van discriminatie van moslims op de werkvloer. Althans, bij de overheid kwamen daar geen signalen van binnen. Het leidde tot nogal wat protesten van belangenverenigingen die iets anders constateerden. Het onderzoek van Van Hoof betreft overigens niet enkel moslims, maar allochtonen in het algemeen.

Update 17:27
Inmiddels heeft het ANP meer info verstrekt over het onderzoek van Van Hoof.

Volgens Van Hoof blijkt dat 25% van de ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf liever geen allochtonen aannemen, omdat zij allerlei risico's zien. Allochtonen hebben ook last van verdringing door illegalen en Oost-Europeanen. Circa 50% van de ondernemers geeft aan die laatste categorie de voorkeur boven niet-westerse allochtonen. Veel allochtonen hebben bovendien een slechtere uitgangspositie dan autochtonen, omdat ze de Nederlandse taal onvoldoende beheersen en laag opgeleid zijn. Meer dan autochtonen verlaten allochtonen hun opleiding zonder diploma.

De staatssecretaris wil wegens ''de ernstige situatie'' zo snel mogelijk gaan overleggen met betrokken organisaties. Dat zijn onder meer minderhedenorganisaties, vakbeweging, werkgeversorganisaties en uitvoerders van de sociale zekerheid als UWV (WW en WAO) en gemeenten (Bijstand). Volgende week dinsdag zal reeds overleg plaatsvinden.

Oplossingen die naar voren komen in het onderzoek variëren van taaltrainingen en aanpak van voortijdig schoolverlaten tot voorlichten van werkgevers over culturele verschillen en het aanbod van allochtone werkzoekenden. Ook wordt gepleit voor het aanspreken van allochtone jongeren die voortijdig van school gaan en hun ouders, om ze bewust te maken van de consequenties.

-
Zie ook:
Dagelijks klacht over discriminatie op werkvloer.