Villabewoners willen geen gehandicapten

neegij en Petra76 hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsToekomstige bewoners van de Sittardse villawijk De Kollenberg hebben een actiecomité gevormd dat de komst van 24 verstandelijk gehandicapten tegen moet houden. De gehandicapten zouden in drie woningen in het nieuwbouwproject Hof Kollenberg komen te wonen.

De actievoerders wensen anoniem te blijven, maar hebben zich gemeld bij raadslid W. Krenkels. Die bevestigt het bestaan van het actiecomité, maar steunt de actie niet. Het comité wil forse schadeclaims indienen als de vestiging van de gehandicapten doorgaat. De toekomstige villa-bewoners zijn boos dat zij niet vóór de koop zijn ingelicht. Enkelen hebben aan Krenkels laten weten dat ze de villa nooit gekocht zouden hebben als ze van tevoren hadden geweten dat er plannen waren verstandelijk gehandicapten in de wijk onder te brengen.

"De kopers willen wonen in een rustige omgeving, en daar passen verstandelijk gehandicapten blijkbaar niet in", aldus Krenkels. Een woordvoerder van de gemeente begrijpt de commotie niet. "Gezinnen met kinderen maken ook wel eens kabaal, en daar hoor je nooit iemand over." Overigens hebben de actievoerders nog geen contact opgenomen met de gemeente.

W. Schmitz, voorzitter van de stichting Pepijn en Paulus in Echt en degene die de woningen aankocht voor de groep gehandicapten, begrijpt ook niet waar het comité zich zo druk over maakt. "Gehandicapten zijn gewone Nederlandse staatsburgers", aldus Schmitz. De stichting is bezig met het spreiden van cliënten over gewone wijken. "Dat is beter dan hen te concentreren in internaten, zoals tot voor kort gangbaar was."

In de provincie Limburg lopen nog acht soortgelijke projecten, waar nog nooit klachten over zijn geweest. Schmitz erkent dat er geen contact met de toekomstige bewoners van de villa's is geweest. Maar volgens hem kon dat ook niet, omdat er nog niemand woont.