Levenslang voor dodelijke brandstichting

De rechtbank in Den Bosch heeft vanochtend de hoofdverdachte van een fatale brandstichting vorig jaar augustus in een woning in Eindhoven waarbij twee doden vielen, tot levenslang veroordeeld. Dat is conform de eis van twee weken terug. De veroordeelde man, R.M. (Sunil) M. (37), was de buurman van een Turkse familie waarbij brand werd gesticht, en wordt beschouwd als opdrachtgever. Hij gaf de 23-jarige Chris F., een zwakbegaafde alcoholist, 50 euro om de boel in de fik te zetten.

Ook tegen F. was levenslang geëist, maar zijn straf bepaalde de rechter op 15 jaar en tbs. Twee andere verdachten, Eric F. (31) en overbuurvrouw Diana F. (23), die medewerking hadden verleend kregen celstraffen van respectievelijk 15 en 12 jaar.

Bij de brand vonden indertijd de broertjes Baris (8) en Birçan (14) van de Turkse familie Kaya de dood. Tijdens de rechtszitting twee weken terug bleek dat hoofdverdachte Sunil M. ooit heeft gezegd dat Turken ''een smerig volk'' zijn. Tegen de rechter zei hij alleen maar: ''Niet alle allochtonen zijn hetzelfde. En niet alles wat bruin is, is Hindoestaans zoals ik.''