Turkije wil dialoog over Armeense genocide

IcoonEr komt mogelijk een doorbraak in het al lang lopende conflict dat Turkije heeft met een aantal andere landen over de volkerenmoord op ArmeniŽrs tussen 1915-1923 in het voormalige Ottomaanse Rijk. De Turkse premier Tayyip Erdogan heeft voorgesteld om samen met ArmeniŽ een commissie op te richten die de genocide op de ArmeniŽrs moet onderzoeken.

Tot nu toe weigert Turkije toe te geven dat er een volkerenmoord op de ArmeniŽrs heeft plaatsgevonden. Uiteraard leidt dit met name met ArmeniŽ tot een vertroebelde relatie. Maar ook met Frankrijk, dat in 2001 als eerste groot westerse land de genocide erkende, bekoelde de relaties. Frankrijk stelt de erkenning zelfs als voorwaarde voor een EU-lidmaatschap. Andere landen die de volkerenmoord erkennen zijn onder meer BelgiŽ, sommige VS-staten, alsmede het parlement in Canada.

Erdogan heeft in een brief aan de president van ArmeniŽ voorgesteld om de feiten samen te gaan onderzoeken. Het initiatief kan worden beschouwd als een eerste stap naar de normalisering van de betrekkingen tussen beide landen.

Tot nu toe was de kwestie taboe in Turkije. Het land wilde niets van de beschuldigingen weten. De genocide op het Armeense volk werd gepleegd bij het uiteenvallen van het Ottomaanse Rijk. Naar schatting werden toen anderhalf tot twee miljoen ArmeniŽrs gedood. Veel ArmeniŽrs werden gedeporteerd naar het huidige SyriŽ. Bij de genocide zijn volgens Armeense bronnen anderhalf miljoen ArmeniŽrs omgekomen. Volgens Turkije zijn er 300.000 tot 500.000 slachtoffers geweest, maar dat zouden 'normale' oorlogsdoden betreffen.

Overigens meldt de Turkse pers zojuist dat de Armeense president Robert Kocharian een wederzijds onderzoek heeft afgewezen.