Turkije past munt aan voor Europa

Chriz2k had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuws De Turkse overheid heeft de munt van 1 lira aangepast omdat die te veel op de Europese 2 euro-munt leek. De munten leken zelfs zo veel op elkaar dat één op de vijf automaten ze niet uit elkaar konden houden. De Europese Commissie heeft laten weten blij te zijn met de snelle medewerking van de Turken.

De nieuwe Turkse munt van 1 lira werd op 1 januari van dit jaar ingevoerd. Al snel bleek dat de munt sterk op het 2 eurostuk leek, en ook nog eens ongeveer dezelfde grootte en hetzelfde gewicht had. Dat leverde problemen op in veel Europese automaten, waar gewoon met de munt van omgerekend 60 eurocent betaald kon worden.

Volgens de Europese Commissie ligt het probleem voor een deel aan de fabrikanten van de automaten. "De industrie moet haar machines zelf zo afstellen dat ze alleen euro's pakken en geen geld dat er op lijkt, aldus een woordvoerster. Het probleem ontstond echter vooral omdat de Turken kennelijk waren vergeten het ontwerp van hun munt te vergelijken met bestaande munten. "Ze hebben gewoon niet in de muntencatalogus gekeken."