Ontkomen aan belastingheffing op spaarrente moeilijker

Mensen die nog geld hebben uitstaan in het buitenland komen binnenkort aan het betalen. De Belastingdienst kan vanaf de zomer zien of mensen rente krijgen van spaargeld op een buitenlandse rekening. De Europese ministers van Financiën hebben afspraken gemaakt, waardoor belastingontduiking een stuk moeilijker wordt. Ook de belastingparadijzen Zwitserland, San Marino en Liechtenstein werken mee.

Volgens minister Zalm van Financiën legde het tot op heden buiten de regeling blijven van speciale obligatiefondsen "een kleine atoombom onder de spaarrichtlijn. Dit was een open doel voor allerlei vreemde constructies om de belasting te omzeilen en zou de doodsteek zijn geweest voor de hele richtlijn", aldus de bewindsman gisteren na afloop van overleg met zijn EU-collega's.

De minister denkt dat het akkoord zeker tientallen miljoenen euro's gaat opleveren. België, Oostenrijk en Luxemburg hebben hun handtekening niet gezet. Zij hebben een aparte afspraak met de EU-lidstaten gemaakt. Ze gaan driekwart van de rente van spaargeld afdragen aan het land waar de rekeninghouder vandaan komt.

Tot medio 2008 bedraagt deze belasting 15 procent op de genoten rente. Tussen 2008 en 2011 gaat dit percentage omhoog naar 20. Vanaf 2011 bedraagt de vaste heffing in deze landen 35 procent.