Nieuw Rechts mag niet in Venray demonstreren

HeinsPim en yohan.nl hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws Michiel Smit van Nieuw Rechts mag niet met zijn actiegroep "Gelijke Monniken, Gelijke Kappen" in Venray gaan demonstreren. Burgemeester Waals van Venray heeft inmiddels de aangekondigde betoging verboden, zo liet hij eerder vandaag weten. Hij vreest voor een verstoring van de openbare orde en vernielingen.

De Rotterdamse politicus is het niet eens met het besluit van de burgemeester en beraadt zich op juridische stappen. "We bereiden nu een gang naar de rechter voor, maar we hopen dat met de gemeente nog een alternatief besproken kan worden", aldus Smit.

Sinds vorige week geldt er in Venray een noodverordening. Die is door de burgemeester ingesteld na de opgelopen ethnische spanningen. Turkse en rechts-extremistische jongeren raakten slaags met elkaar nadat de ruiten van een moskee waren ingegooid.

Volgens Smit is de noodverordening onwettig. "Die verordening gaat over bijeenkomsten in horecagelegenheden en wij demonstreren buiten. Als elke demonstratie op deze manier beoordeeld zou worden, kan er nooit meer een demonstratie in Nederland plaatsvinden." Daarom gaat hij gewoon demonstreren. Daarbij verwacht hij een opkomst van tachtig man. Burgemeester Waals heeft al aangekondigd handelend op te treden met de politie.

De demonstratie heeft twee doelen. Zo wil Smit een verbod op alle aanstootgevende symbolen, zoals het hakenkruis. Verder wil hij dat burgemeester Waals opstapt. "De manier waarop Waals handelt is niet juist. Ik denk ook dat de jongeren hierdoor niet rustiger worden, tegenovergesteld zelfs."