[update] Vulkaan barst uit op Sumatra

indahnesia.com had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuwsDe Gunung Talang, een vulkaan op Sumatra, is vandaag tot uitbarsting gekomen. De vulkaan spuwt lava en as. De vulkaanuitbarsting is waarschijnlijk het gevolg van de vele aardbevingen die Sumatra de afgelopen weken troffen, waaronder de beving van 28 maart die aan zeshonderd mensen op het eiland Nias het leven kostte.

De vulkaaneruptie vormt geen groot risico voor de mensen in de omgeving. Bewoners van dorpen op de vulkaanhelling zijn gevlucht, maar de Indonesische overheid zet geen verdere evacuatie in gang.

De 2.800 meter hoge vulkaan begon vanochtend vroeg te rommelen. Daarna spuwde de Talang as tot een hoogte van vijfhonderd meter. De vulkaan is één van de 129 actieve vulkanen in Indonesië en bevindt zich negenhonderd kilometer ten noordwesten van Jakarta.

Update 13-4, 12:16u

Inmiddels zijn 26.000 bewoners van dorpen in de buurt van de vulkaan geëvacueerd. De vulkaanactiviteit is toegenomen en de overheid heeft besloten toch te gaan evacueren.

Vulkanologen konden niet bevestigen dat er lava uit de vulkaan was gekomen. Wel spuwde de vulkaan as tot twaalf kilometer van de krater en stegen rookpluimen op tot een hoogte van één kilometer. "De activiteit is zeker toegenomen en we hebben luchthavens gewaarschuwd voor de rook", zegt Surono, een vulkanoloog van het Centrum voor Vulkanologie en Geologie in Bandung.