Levenslang voor doodschieten politieman

Bralkruk had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon misdaad nieuwsDe rechtbank in Almelo heeft de 45-jarige Duitser Roedolf B. dinsdag veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Op 30 september vorig jaar schoot de man in Enschede brigadier Jan Wind dood.

De brigadier wilde B. fouilleren. Hierop volgde een schietpartij waarbij B. een hoofdagent in het hoofd schoot. De hoofdagent raakte hierdoor ernstig gewond. Een derde agent werd net gemist door een kogel.

De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie. Volgens de rechtbank heeft het misdrijf "binnen het politiekorps waartoe de drie mannen behoren, zeer diepe sporen nagelaten". Ook sprak de rechtbank van een "grote gewetenloosheid" bij de verdachte. B. was aanwezig bij de uitspraak. Hij toonde geen reactie bij het aanhoren van zijn vonnis.

De rechtbank sprak van moord en twee keer poging tot moord, omdat B. met een doorgeladen wapen op zak liep. De man wilde koste wat het kost voorkomen dat hij zou worden aangehouden. Hij was bang voor uitlevering aan Duitsland, waar hij gezocht wordt door de Duitse justitie, onder meer voor twee gewapende bankovervallen in 2004. Hij heeft in Duitsland al achttien jaar in de gevangenis gezeten wegens roofovervallen.

Getuigen verklaren dat B. na zijn vrijlating in 2002 heeft gezworen dat hij zich niet opnieuw zou laten arresteren. Om zijn voornemen kracht bij te zetten stak hij een wapen bij zich.