Haarlem blokkeert mediaplayers

De gemeente Haarlem heeft op alle computers binnen haar netwerk het gebruik van mediaplayers als Real Player en Windows Media Player geblokkeerd. Een woordvoerster van de gemeente bevestigde desgevraagd dat de spelers zijn geblokkeerd, maar wilde niet zeggen waarom de maatregel precies is genomen. Behalve op de gemeentelijke afdelingen is 'streaming audio' ook geblokkeerd in de fractiekamers in het stadhuis.

De fractie van de Socialistische Partij (SP) in Haarlem weet wel waarom dergelijke mediaspelers zijn geblokkeerd. Volgens de SP-fractie is daartoe besloten om te voorkomen dat ambtenaren in werktijd via bijvoorbeeld Real Player porno bekijken op internet. De SP heeft vragen gesteld over de blokkering. Ze vraag zich af of de gemeente de eigen ambtenaren soms niet vertrouwt. Je kunt ook Windows en Office verbieden omdat je daar dreigbrieven mee kunt schrijven, zo meent de SP.

De SP wil dat het op haar computers gewoon streamingaudio en -video kan bekijken, beluisteren en downloaden. Dit om zo politiek, economisch of cultureel nieuws te kunnen volgen. De partij vindt dat het Haarlemse college met het verbod op streaming audio/video het grondrecht van vrije informatiegaring schendt.