Verdachte bekent aanslag OS 1996

calvobbes had ons via de nieuws-submit te melden:

Een man die al twee jaar vast zit op verdenking van het plegen van de bomaanslag in Atlanta tijdens de Olympische Spelen van 1996, is bereid schuld te bekennen. In ruil daarvoor zal de openbare aanklager geen doodstraf tegen hem eisen, maar pleiten voor levenslang zonder kans op vervroegde vrijlating. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft dit eind vorige week meegedeeld. Tijdens de aanslag in Atlanta kwam destijds een vrouw om het leven en raakten nog eens honderd mensen gewond.

De 38-jarige Eric Rudolph werd twee jaar geleden aangehouden in de staat North Carolina, nadat hij ook al werd verdacht van het plegen van een aanslag op een homobar en een abortuskliniek in Alabama. Ook daarbij viel een dode te betreuren. Rudolph staat in zijn omgeving bekend als racistische, antisemitische en homofobe man.

De klopjacht naar de verdachte duurde maar liefst vijf jaar, wat onder andere veroorzaakt werd door de slimheid van de man zelf; hij staat bekend als expert op het gebied van overlevingstechnieken. Ook maakt het gebied waarin hij werd opgepakt deel uit van de conservatieve 'bible-belt' van de VS, en mede daarom kon hij rekenen op aanzienlijke steun van de plaatselijke bevolking, die zijn ideeën steunt. Zo plaatste een lokale restauranteigenaar na de arrestatie een groot bord langs de weg om mensen op te roepen 'voor Eric Rudolph te bidden'.