Nieuw biometrisch paspoort dertig euro duurder

Het nieuwe paspoort, dat volgend jaar wordt ingevoerd, wordt dertig euro duurder dan het huidige paspoort. Dit heeft Gerrit Zalm vanmiddag bekend gemaakt na afloop van de ministerraad. Nu kost een paspoort nog 38 euro. Volgend jaar worden biometrische gegevens opgenomen van de eigenaar, zoals gelaatstrekken, irispatronen en vingerafdrukken.

De gegevens worden opgeslagen op een chip. Door de specifieke kenmerken wordt het moeilijker een paspoort te vervalsen. Maar door de toepassing wordt het legitimatiebewijs ook extra duur. De kostprijs wil het kabinet verhalen op de koper.

Niet alleen het paspoort, maar ook de identiteitskaart wordt in 2006 uitgevoerd met lichaamskenmerken. In tegenstelling tot het paspoort zal de identiteitskaart echter niet duurder worden. Dit omdat het sinds de 1 januari dit jaar verplicht is een legitimatiebewijs bij je te hebben. "Deze kosten gaan we daarom bevriezen", aldus Zalm. Verder krijgen kinderen die veertien jaar worden de kaart gratis.

Verenigde Staten
Deze week werd bekend dat Europeanen die naar de Verenigde Staten gaan, vanaf 26 oktober in het bezit moeten zijn van een biometrisch paspoort. Hebben zij dit niet, dan kunnen ze de VS alleen binnen met een visum. Een visumplicht is voor toeristen vervelend, omdat er veel papierwerk mee gemoeid is en het visum alleen maar kan worden opgehaald op het Amerikaanse consulaat.

Dat er een visum nodig is, is het gevolg van de vertraging, die de invoering van de Europese paspoorten met een lichaamskenmerken heeft opgelopen. Dit heeft te maken met technische problemen bij het maken van de nieuwe passen. Tot nu toe zijn alleen BelgiŰ, Finland, Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk en Zweden op tijd klaar om de nieuwe paspoorten uit te geven.