Aantal extremisten in Duitsland gestegen

Volgens Duitse veiligheidsbeambten is het aantal moslimextremisten in hun land in 2004 gestegen tot een aantal van ongeveer 31.800; een toename van 850. Het totale aantal buitenlanders dat in Duitsland woont en dat gerekend wordt tot extremistische groeperingen bedraagt ruim 57.500.

August Hanning, directeur van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst BND, noemt de dreiging van een terreuraanslag door moslimextremisten zeer hoog. In West- en Zuid-Europa hebben verschillende groepen contact met elkaar en vormen gezamenlijk een zeer gevaarlijk netwerk. Het is volgens Hanning slechts een kwestie van geluk geweest dat er in Duitsland tot nog toe niets is gebeurd.

De topman van de Duitse veiligheidsdienst roept op tot meer dialoog tussen Europeanen en moslims ''om begrip voor elkaar te kweken en te voorkomen dat jonge moslims worden buitengesloten van de maatschappij en zich bekeren tot extremistische ideologieën'', aldus Hanning.

Overigens zijn niet alleen de moslimextremisten in aantal toegenomen, ook het aantal rechts-extremisten groeide met zo'n 800 man naar circa 3.800.