Bananenincident zal bestraft worden

De tuchtcommissie van de KNVB gaat zich beraden over welke strafmaatregelen er moeten worden getroffen na het bananenincident afgelopen zaterdag bij de wedstrijd Quick Boys - VV Capelle in de hoofdklasse van het amateurvoetbal. Het thuisduel van de ploeg uit Katwijk werd gestaakt nadat er vanuit het publiek bananen op het veld werden gegooid. Scheidsrechter Doest, die zelf een bruine huidskleur heeft, weigerde daarna verder te laten spelen.

De tuchtcommissie van de KNVB richt zich niet alleen op Quick Boys, maar ook op de daders. Indien zij lid van de KNVB zijn, zouden zij bijvoorbeeld geschorst kunnen worden. ''Duidelijk moet zijn dat dit soort gedrag niet getolereerd wordt en derhalve consequenties met zich mee zal brengen'', aldus zegsman Frank Huizinga van de voetbalbond.

De voorzitter van Quick Boys, Jaap Kuijt, vreest voor een zware straf. De gebeurtenis van zaterdag noemt hij een ''schandalig'' iets. ''Jongens die dit doen, hebben geen greintje respect voor hun medemens. Ik voel mij stevig in de maling genomen door mijn eigen supporters. Dit is iets om ons heel diep voor te schamen. Ik weet inmiddels dat de jongens de bananen tijdens de rust bij de plaatselijke groenteboer hebben ingeslagen. Er is dus ook nog sprake van een vooropgezet plan''.

De Katwijkse voetbalclub, vorig jaar nog algeheel amateurkampioen van Nederland, is al druk doende de daders te traceren. Kuijt: ''Het gaat om vier tot acht jongens van 16 en 17 jaar oud. We hebben al enkele namen. Zo gauw de hele groep bekend is, worden ze wat mij betreft geschorst.''

-
Kijk voor meer sportnieuws op Sport.fok.nl