Homohuwelijk even stabiel als heteroverbintenis

Icoon Algemeen nieuwsHet homohuwelijk blijkt net zo stabiel als een echtelijke verbintenis van hetero's. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Sinds de invoering van het homohuwelijk zijn ten minste 63 homoseksuele paren gescheiden. Dat is ongeveer ťťn procent.

Sinds april 2001 kunnen twee vrouwen of twee mannen in Nederland trouwen. Uit cijfers tot en met 2003 blijkt dat 41 vrouwen- en 22 mannenparen in die periode weer uit elkaar gingen. Renť van Soeren van het COC is enigszins verrast door de cijfers. "Ik dacht dat de relaties wat stabieler zouden zijn. We hebben immers zo lang voor dat huwelijksrecht gevochten, dat de meeste stellen er heel bewust voor gekozen hebben. Die waren al erg lang bij elkaar en konden hun liefde eindelijk met een officiŽle trouwerij bezegelen", aldus Van Soeren.

Bij heterohuwelijken loopt vroeg of laat ongeveer dertig procent van de verbintenissen op de klippen. Van Soeren verwacht dat dit ook voor homo's zal gelden. "Hoe normaler het wordt om te trouwen, des te gemakkelijker zullen homoseksuelen in het huwelijksbootje stappen. Dan krijg je ook ondoordachte of spontane acties."