Jörg Haider gaat met nieuwe partij verder

Icoon politiek buitenland nieuwsDe omstreden Oostenrijkse politicus Jörg Haider is uit de Oostenrijkse Vrijheidspartij (FPÖ) gestapt, en heeft een nieuwe partij opgericht. De stap komt na een aantal verkiezingsnederlagen van de partij, die onder Haider in de jaren negentig juist grote successen boekte. Door de stap van Haider lijkt een splitsing van de FPÖ onontkoombaar.

Een aantal kopstukken zou de voormalige partijleider volgen naar de Alliantie voor de Toekomst van Oostenrijk (BZÖ), waaronder Ursula Haubner die momenteel namens de FPÖ minister van Sociale Zaken is in de Oostenrijkse regering. Haubner, een zus van Haider, verklaarde haar ministerspost te willen behouden. Ook vice-kanselier Gorbach en andere bewindslieden zouden Haider en Haubner naar de BZÖ willen volgen. Gorbach verklaarde dat het voortbestaan van de regering geen gevaar hoeft te lopen.

De vorming van de nieuwe partij lijkt vooral een poging de banden met extreme elementen in de FPÖ te verbreken. Eerder waren onder druk van Haider al radicale politici verwijderd, waaronder het hoofd van de extreme vleugel van de partij. Met de BZÖ zou Haider de verloren kiezers willen terugwinnen, zo melden Oostenrijkse media.