Verdachte van terreur sleept overheid voor de rechter

Nood-kloon had ons -vertaald en wel, waarvoor onze dank!- via de nieuws-submit te melden:

De FBI heeft op basis van de Patriot Act een huis van een verdachte onderzocht, op verdenking van betrokkenheid bij de bomaanslagen in Madrid waarbij 191 mensen omkwamen. Na nader onderzoek bleek de verdachte echter onschuldig te zijn. Bij de huiszoeking zijn drie harde schijven in beslag genomen, zijn tien DNA monsters genomen en zijn er 335 foto's van z'n persoonlijke bezittingen genomen.

De Patriot Act staat de overheidsdiensten toe om in het geheim onderzoek te doen, zonder een huiszoekingsbevel of formele aanklacht. De verdachte werd zelf twee weken vastgehouden, omdat een vingerafdruk die gevonden was op een tas met ontstekers, onterecht aan hem werd toebedacht. De FBI heeft later toegegeven dat ze fout zaten.

De man heeft inmiddels een rechtszaak aangespannen tegen de Amerikaanse overheid, waarbij hij aangeeft dat zijn grondrechten geweld is aangedaan. Hij wil ook aanvechten dat de Patriot Act wetgeving zelf grondwettelijk toelaatbaar zou zijn. In de aanklacht is verder vastgelegd dat de regering opgedragen is meer details over het onderzoek prijs te geven. De advocaten van de verdachte willen weten hoe het DNA is onderzocht, waar afluisterapparatuur is geplaatst en waarvan de foto's zijn genomen.

Volgens Michael Greenberger, een voormalige justitiemedewerker voor contra-terroristische activiteiten, is dit de eerste keer dat dat de regering toegegeven heeft dat een zogenaamde Sneak and Peek operatie heeft plaats gevonden op basis van de Patriot Act: "Het doel van een sneak and peek is dat niemand er achter komt dat het heeft plaatsgevonden. Dit is de eerste keer dat een burger inzage zal krijgen in dossiers van zo'n operatie."