Meer woningen dan ooit op de markt

Icoon economisch nieuwsHet aantal woningen dat te koop staat is groter dan ooit. Eind maart waren er 132.400 beschikbaar, ruim 2,5 procent meer dan een kwartaal geleden en bijna tien procent meer dan een jaar geleden. Dat meldt Spacemakers.nl, een website van ontwikkelaars. Ondanks het grote aanbod nam de vraagprijs toe in vergelijking met een jaar geleden.

Een rijtjeswoning steeg met 2,8 procent het meest in prijs, de vraagprijs van een appartement het minst met 0,9 procent. De aanhoudende hoge prijzen zorgen ervoor dat het aantal te koop staande huizen fors groeit; veel mensen kunnen het niet betalen. Omdat er toch voldoende aanbod is zetten bovendien steeds meer mensen eerst hun huis te koop alvorens ze op zoek gaan naar een nieuwe woning. Tot slot zorgt onzekerheid over de ontwikkeling van de hypotheekrente voor een afwachtende houding bij potentiële kopers.

De projectontwikkelaars verwachten dat het aanbod het komend kwartaal verder toeneemt. Op langere termijn zou de vraagprijs omlaag gaan.