Kroatische aprilgrap veroorzaakt massaal protest

Icoon opmerkelijk nieuwsEen Kroatische nieuwswebsite had een bijzonder 'succesvolle' 1-aprilgrap dit jaar. Het bericht dat het land dreigde uitgesloten te worden van het wereldkampioenschap voetbal leidde tot massale straatprotesten. In Zagreb en Pakostane konden rellen op het nippertje worden voorkomen.

Volgens de nieuwssite had de wereldvoetbalbond FIFA het voornemen om Kroatië uit te sluiten van het WK Voetbal in 2006 in Duitsland, tenzij het de gevluchte oorlogsmisdadiger generaal Gotovina zou uitleveren. Een niet geheel ongeloofwaardig bericht, aangezien de Europese Unie de toetredingsonderhandelingen met Kroatië eerder opschortte vanwege de oorlogsmisdaden van Gotovina. In het bericht werd zelfs FIFA-baas Sepp Blatter geciteerd. "Het is duidelijk dat de Kroaten meer om voetbal geven dan om wat dan ook. Na overleg met de Europese Commissie hebben we besloten Kroatië uit de Wereldbeker te houden tot het land generaal Ante Gotovina uitlevert", aldus 'Blatter'.

Naar aanleiding van het bericht gingen in Zagreb en in Pakostane, het geboortedorp van Gotovina, duizenden mensen de straat op. Ze schreeuwden leuzen voor Gotovina en tegen de FIFA. "Er was een grote demonstratie voor de vroegere woonplaats van Gotovina. De gemoederen raakten danig verhit, maar het bleef nog net vreedzaam. In Zagreb was er nog meer volk op de been. Daar waren de demonstranten pas echt woedend, maar er werd niemand gearresteerd", meldde een politiewoordvoerder. De website haastte zich om te verklaren dat het allemaal maar een grapje was.