Lichaam paus opgebaard in Vaticaan

Icoon Buitenlands nieuwsDe gisteren overleden paus Johannes Paulus II ligt sinds vandaag opgebaard in het Vaticaan. Het lichaam van de kerkvorst ligt in een zaal van het Apostolische Paleis. Katholieke geestelijken en andere hoogwaardigheidsbekleders, waaronder de Italiaanse president Ciampi en premier Berlusconi, kregen vandaag de kans de paus de laatste eer te bewijzen.

Het lichaam wordt naar verwachting morgenmiddag overgebracht naar de Sint Pieters-basiliek, waar ook het publiek toegelaten wordt. Wanneer de uitvaart zal plaatsvinden is nog niet bekend. In ieder geval niet voor donderdag, zo melden althans 'betrouwbare bronnen' binnen het Vaticaan. De paus heeft in 1996 vastgesteld dat de uitvaart binnen de vierde en zesde dag na het overlijden moet plaatsvinden.

Het Vaticaan maakte vandaag bekend dat Johannes Paulus overleed aan een septische shock en een onomkeerbare hartstilstand. Een septische shock is een complicatie die voorkomt bij een infectie in het lichaam. De paus zou op het laatst grote moeite hebben gehad met ademhalen. Hij werd om 21.37 uur doodverklaard nadat er op het cardiogram twintig minuten lang geen beweging meer te zien was. Om 21.53 uur werd het overlijden bekend gemaakt.

Morgen komen de 117 kardinalen voor het eerst bijeen die later in de maand tijdens het conclaaf in de Sixtijnse Kapel de nieuwe paus zullen aanwijzen. Onder hen de Nederlandse kardinaal Simonis. De kardinalen komen samen om de uitvaart te regelen. Officieel komt iedere gedoopte rooms-katholieke man voor het pausambt in aanmerking, in de praktijk ligt het echter voor de hand dat de kardinalen de nieuwe Heilige Vader uit hun midden kiezen. Er is op voorhand geen uitgesproken favoriet voor de opvolging van Johannes Paulus II.

De paus ligt opgebaard in het Vaticaan
De paus ligt opgebaard in het Vaticaan