Honden vergiftigd in natuurgebied Vlasroot

In de bossen van het natuurgebied Vlasroot, tussen Waalre en Veldhoven, is een dierenbeul actief. Vorige week overleden drie honden na het eten van een giftig stuk worst, dat in het natuurgebied verstopt lag. Gisteren werden wederom twee dieren het slachtoffer. Een van hen is al overleden, de andere hond verkeert in kritieke toestand.

Een vrouw uit Waarle wandelde gisterochtend rond half tien met haar twee honden Dutchy en Kiki langs de Dommel. "Ik was nog op het gedeelte waar de honden wel los mogen en dus liepen ze vrij rond. Het was me opgevallen dat ze een tijdje achter een boom stonden, maar ik dacht er verder niet bij na." Bij thuiskomst begon Dutchy te schuimbekken. De vrouw bracht het dier meteen naar de dierenarts, maar die kon niets meer doen. Ook Kiki gedroeg zich vreemd. Haar toestand is nog altijd kritiek.

De vrouw ging dezelfde middag nog terug naar het bos, om de oorzaak te zoeken. Achter de bewuste boom vond ze een soort Gelderse worst die doordrenkt was met gif. "Het had een enorme ziekenhuislucht en was keurig in stukjes gesneden", vertelt de hondenbezitster. De politie onderzoekt de worst nu.

Onbegonnen werk
Milieuwachter Wim van Vliet van de gemeente Veldhoven noemt de zoektocht naar de dader onbegonnen werk. "Het gaat vaak om bestrijdingsmiddelen die overal te koop zijn. Daarom zou je iemand op heterdaad moeten betrappen." Samen met twee collega's doorzoekt hij regelmatig het gebied. Ook vorig jaar stierven een aantal honden door vergiftiging en werd er diverse keren gif gevonden. Het wordt dan ook geadviseerd de hond aan de riem te houden. Het gif is overigens niet alleen schadelijk voor honden. Ook vossen en roofvogels lopen gevaar gedood te worden.