Behulpzame hacker krijgt taakstraf

Icoon Binnenlands nieuwsEen Nederlandse hacker die zichzelf drie jaar geleden toegang verschafte tot het netwerk van een Amerikaans bedrijf krijg een taakstraf van 60 uur opgelegd. De rechtbank in Utrecht bepaalde dit vandaag. De hacker, Ewout Z., drong onder de nickname 'Kaas' binnen op het netwerk van Hellmuth, Obata & Kassabaum (HOK). Op het netwerk van HOK vond hij onder andere een plattegrond en bouwtechnische tekeningen van het Pentagon.

Z. wees HOK op het lek en het bedrijf ging in op zijn aanbod te helpen met het dichten van de veiligheidslekken. "Op hun verzoek heb ik rapporten over de gaten opgesteld. Daarmee was ik op 10 juli klaar. Ze beloofden me 3600 dollar te geven voor de informatie. Toen heb ik ze mijn adres gegeven. Op 16 juli stond de politie voor mijn deur."

Maar liefst elf agenten waren aanwezig bij de arrestatie. De Nederlandse politie arresteerde de man op verzoek van de Verenigde Staten. Ewout Z. verklaarde tegenover het Radio 1 journaal dat hij opgelucht was over het vonnis. De eis van de officier van justitie was 120 uur taakstraf en 3 maanden voorwaardelijk.