10 jaar cel voor Marokkaanse Nederlander

De Nederlandse Marokkaan Youssef 'Joseph' Oubelkas uit Raamsdonksveer is gisteren in Marokko in hoger beroep tot 10 jaar celstraf veroordeeld. Hij kreeg die straf opgelegd omdat hij mede schuldig zou zijn aan het voorhanden hebben van 7.000 kilo hash. Oubelkas, in 1980 in Nederland geboren uit een Nederlandse moeder en een Marokkaanse vader, werkte als periodieke kwaliteitscontroleur in drie pakstations voor fruit in Noord-Marokko bij Sonia Line. Op deze pakstations worden citrusvruchten gesorteerd en verpakt, voordat ze verscheept worden. Joseph werd daarvoor ingehuurd door het Nederlandse bedrijf Zwaardfruit.

De baas van Joseph, businesscontroller AndrÚ Laarhoven van Zwaardfruit, gelooft in de onschuld van zijn werknemer. Joseph zelf zegt ook onschuldig te zijn. Samen met hem werden ook de directeur van Sonia Line, die een crimineel verleden heeft, en een bewaker tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld. Hun rol is volgens Laarhoven duidelijk niet in orde. Oubelkas werkte een week per maand in Marokko, om zo de andere 3 weken thuis aan zijn eigen ICT-bedrijfje te kunnen werken

Joseph Oubelkas, afgestudeerd ingenieur aan de Hogere Informatica opleiding in Breda, mocht na afloop van de rechtszaak even kort met zijn moeder bellen. Hij zei de moed nog niet te hebben laten zakken. Zijn advocaat, Ronald Drenth, zal de zaak nu aanvechten bij de Hoge Raad.


10 jaar cel voor Joseph Oubelkas

-
Zie ook deze uitgebreide site met veel achtergrondinfo over deze zaak.