D66 vertrouwt nieuwe aanmeldingen niet

Logo D66D66 gaat alle aanmeldingen die de laatste dagen binnen zijn gekomen onderzoeken. Dat is in een vergadering van het Landelijk Bestuur van de partij besloten. De partij wil uitsluiten dat personen 'met onzuivere bedoeling' het partijcongres van zaterdag naar de hand willen zetten. Op het congres wordt besloten over voortzetting van de coalitie met CDA en VVD.

"Aanleiding is de extreme stijging van het aantal aanmeldingen vanaf dat moment. Dit geeft grond tot het vermoeden, dat er gehoor is gegeven aan de verschillende oproepen via de media en internet om met onzuivere bedoelingen stemrecht te verwerven om hiermee het congres te beïnvloeden", stelt de website van de partij. Eerder deze week flirtte protestbeweging Keer het Tij met de gedachte om via een lidmaatschap van de kleinste regeringspartij invloed uit te oefenen. De zorgen lijken echter vooral ingegeven door oproepen op de weblog GeenStijl. De redactie van de internetsite zou van plan zijn om vanuit verschillende delen van het land bussen naar het congres in Den Haag te laten rijden. "Prijs van dit alles is 50 euri inclusief D66 lidmaatschap, GeenStijl shirtje, lunchpakket en een kortingsbon van 10 euri voor de Pier van Scheveningen (45 euri voor lieden onder de 28 jaar)", aldus GeenStijl.nl.

D66 laat weten de gang van zaken te betreuren, aangezien 'hiermee diegenen die om zuivere redenen lid willen worden, benadeeld zijn'. De NOS zendt het congres van D66 morgen rechtstreeks uit. De beraadslagingen van de Democraten zijn vanaf 12.45 uur te zien op Nederland 2.