Paus ligt in kritieke toestand

Icoon Buitenlands nieuws De gezondheid van paus Johannes Paulus II is deze morgen wederom sterk achteruit gegaan. Volgens zijn woordvoerder heeft de paus vanochtend een hartmalaise (cardio-circulatoire instorting) en een septikemie, een vergiftiging door de verspreiding van bacteriŰn in de bloedbaan gekregen.

In eerste instantie werd gesproken dat de kerkvorst een hartstilstand had gekregen. Het Vaticaan nuanceerde dit door te spreken van een kritische bloeddrukdaling. Gisteren werd bekend dat de 84-jarige paus kampte met hoge koorts als gevolg van een infectie aan de urinewegen. Daarvoor kreeg hij antibiotica.

Op diens nadrukkelijke verzoek wordt de paus nu in zijn eigen appartement bijgestaan door zijn medisch team. Vorige maand kreeg de 84-jarige paus een buisje aangebracht in de luchtpijp na problemen met ademhalen en slikken. Sindsdien viel hij negentien kilo af. Woensdag kreeg hij een sonde omdat hij moeite had met eten. Voor het eerst in zijn ruim 26-jarige pontificaat kon de bejaarde kerkvader vorige week niet de Paasvieringen leiden.

Update 10:27 uur
Italiaanse media melden nu dat de Paus in coma ligt. Het Vaticaan heeft dit echter officieel ontkend.

Update 10:39 uur
"Absolute onzin", zo bestempelen functionarissen van het Vaticaan het bericht dat de Paus in coma ligt. Hij ligt dus niet in coma volgens de officiŰle berichten.

Update 12:33 uur
In de meeste recente officiŰle berichtgeving vanuit het Vaticaan is het volgende bekend gemaakt. Twee intensive care specialisten, twee andere specialisten en twee verpleegkundigen staan permanent tot zijn beschikking. De paus is de kruisweg voorgelezen, zoals hij deze iedere vrijdag volgt. Ook een aantal naaste kardinalen heeft de kerkvorst bezocht.

De huidige situatie is als volgt. De situatie is nog steeds 'zeer ernstig', bloeddruk is instabiel. Hoewel de situatie 'zeer ernstig'is, is de algehele fysieke toestand stabiel. De paus is volledig bij bewustzijn. Het persbureau van het vaticaan zal de rest van de dag open blijven. Mochten er nog bijzondere ontwikkelingen volgen, dan zullen deze worden gemeld.

Paus Johannes Paulus II

Update 19:12
Het Vaticaan meldt dat de gezondheidstoestand van de paus in de loop van de middag verder is verslechterd. Hij lijdt aan hart- en nierproblemen. Zijn bloeddruk daalt en de paus ademt met steeds meer moeite.