Voetbal: Mourinho twee duels geschorst

De UEFA heeft José Mourinho een boete van 13.000 euro en een schorsing voor twee Champions Leagueduels opgelegd. De tuchtcommissie bevond de coach van Chelsea schuldig aan het 'in diskrediet brengen van de sport'.

Naast de straf voor Mourinho persoonlijk kreeg Chelsea een boete van 50.000 euro opgelegd. Assistent-coach Steve Clarke en veiligheidsman Les Miles kregen een berisping vanwege hun rol in het geheel. Door de schorsing zal Mourinho de kwartfinaleduels tegen Bayern München van de tribune moeten bekijken. Ook mag hij niet in de kleedkamer en de directe omgeving daarvan komen voor en tijdens de wedstrijden.

Mourinho wordt bestraft naar aanleiding van het duel tegen Barcelona. Mourinho verklaarde in eerste instantie Barcelona-coach Rijkaard met scheidsrechter Frisk diens kleedkamer hebben zien binnenlopen. Later bleek hij dit niet te kunnen hebben gezien en leidde de ophef onder meer tot bedreigingen aan scheidsrechter Frisk, die besloot te stoppen met fluiten.

De tuchtcommissie veroordeelt Mourinho nu op het vage begrip van het in diskrediet brengen van de sport en gaf aan dat Mourinho schuldig was aan "het opzettelijk creëren van een vergiftigde en negatieve sfeer".