Russische politici gaan op de vuist

Icoon opmerkelijk nieuwsWe hoorden de laatste tijd weinig meer van hem, maar de ultranationalistische Russische parlementariër Vladimir Zjirinovski timmert nog altijd aan de weg. Nahja, timmert op zijn mede-parlementariërs. Zjirinovski ging woensdag in de Doema, het Russische parlement, op de vuist met collega-politicus Andrej Savjolov.

De leider van de Liberaal-Democratische partij zou gefrustreerd zijn over een verkiezingsuitslag in de Russische regio Jamalo-Nenets in West-Siberië. Zjirinovski's partij eindigde daar als vierde, na onder meer de Kremlin-gezinde partijen Verenigd Rusland en Moederland. De spraakmakende politicus betwijfelde openlijk de voor hem ongunstige uitslag van die verkiezingen.

Zjirinovski en Savjolov moesten door andere parlementariërs uit elkaar worden getrokken. Het is niet voor het eerst dat Zjirinovski, die tevens vice-voorzitter van de Doema is, mede-politici molesteert. In 1995 vloog hij een vrouwelijke afgevaardigde naar de keel. Een andere keer gooide hij sinaasappelsap naar een collega-politicus, en ging hij op de vuist in een televisiedebat.

"Dit is geen boksring, maar de Doema, waar politieke gevechten horen plaats te vinden. Geen vuistgevechten", reageerde politicus Ljoebov Sliska. Zjirinovski ontkent echter dat hij begon. Desondanks is hem door het parlement voor een maand het recht om te spreken ontnomen.

Doemaleden met elkaar op de vuist
'Dit is geen boksring, maar de Doema'