Politiek veroordeelt salaris Nuon-topman

Icoon politiek binnenland nieuwsKamerleden en minister Laurens Jan Brinkhorst (Economische Zaken) hebben verontwaardigd gereageerd op het hoge salaris van Nuon-topman Ludo van Halderen. Het energiebedrijf beloonde haar baas met een inkomensstijging van 42 procent, vooral dankzij bonussen. Van Halderen had in 2004 een inkomen van 815.195 euro.

"Uitgerekend de topman van het slechtst presterende bedrijf, dat in een paginagrote krantenadvertentie aan de klanten excuses aanbood, ontvangt nu een bonus", reageerde CDA'er Jos Hessels. Ook PvdA, SP en LPF veroordeelden de exorbitante financiŽle beloning. Minister Brinkhorst wil dat de aandeelhouders van Nuon, bestuurders van gemeenten en provincies, het bedrijf tot de orde roepen.

In het overleg dat ging over de slechte afhandeling van de energienota's eiste de Kamer dat de minister hard moet optreden tegen energiebedrijven die niet op korte termijn hun zaakjes op orde hebben. Alleen de VVD zag weinig in strengere regelgeving op dit punt, en pleitte voor een betere marktwerking als oplossing.