Ali B. gaat optreden tijdens 'terreuraanslag'

Icoon Binnenlands nieuwsEen lunchconcert van rapper Ali B. in de Amsterdam Arena op 6 april is het doelwit van een terreuraanslag. Tenminste, de aanslag en het concert maken onderdeel uit van de grootscheepse crisisoefening Bonfire. De oefening die het ministerie van Binnenlandse Zaken in samenwerking met de gemeente Amsterdam en de ArenA organiseert gaat een miljoen euro kosten.

Ongeveer 10.000 scholieren en studenten zullen het concert als publiek bijwonen. Daarnaast zullen bij de oefening nog eens 2000 hulpverleners, medewerkers van beveiligings-, inlichtingen- en communicatiediensten en bestuurders uit Den Haag, Amsterdam en de provincie Noord-Holland meewerken. Het ministerie heeft journalisten van de NOS ingehuurd om nieuwsuitzendingen te verzorgen. De beelden hiervoor mogen nooit in het echt worden vertoond, de ingehuurde journalisten blijven gescheiden van hun collega's die verslag doen van de oefening.

De organisatie houdt overigens rekening met échte calamiteiten. Mocht er iets voorvallen dat niet op het scenario staat dan geldt een speciaal codewoord. De overheid kan Bonfire dan geheel of gedeeltelijk afblazen. Het idee voor de oefening, de grootste ooit in Nederland, kwam na de aanslagen op 11 maart vorig jaar in Madrid. Het onderstreepte volgens de overheid het besef dat zogeheten 'soft targets', plekken waar grote hoeveelheden mensen samenkomen, een belangrijk risico vormen voor terreuraanslagen. De oefening kan voor overlast voor omwonenden en bedrijven in de omgeving zorgen.

Ali B.
Ali B. wordt doelwit van een terreuraanslag