Nieuwe leden D66 krijgen toch stemrecht

Icoon politiek binnenland nieuwsMensen die deze week lid worden van D66 kunnen aanstaande zaterdag toch meestemmen over het akkoord dat de coalitiepartijen afgelopen week sloten. Dat meldt de partij via haar internetsite. Dinsdag meldde vice-voorzitter Robbers nog dat nieuwkomers om 'technische redenen' niet deel konden nemen aan de stemming.

Eerder op de dag werd bekend dat de protestbeweging Keer het Tij zich beraadde op de mogelijkheid om via een lidmaatschap van de kleinste regeringspartij invloed uit te oefenen. Ook de Jonge Socialisten, de jongerenbeweging van de PvdA, zou een dergelijke actie overwegen. De JS distantieert zich echter op haar website van de berichtgeving die dat suggereerde en zegt geen oproep te hebben gedaan.

Of VVD-aanvoerder Jozias van Aartsen zich inmiddels heeft ingeschreven is niet bekend. Van Aartsen suggereerde gisteren in een debat in het parlement een lidmaatschap van de democraten te overwegen, maar dan om vóór het akkoord te stemmen. Een stem kopen op het D66-congres is overigens niet goedkoop. Het lidmaatschap kost dertig euro, toegang tot het congres tien euro.