Ministerie legt boete op aan Slam!FM

Slam!FM draait te veel hitmuziek en er wordt te veel gesproken op de zender. Dat vindt het Agentschap Telecom, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken. Eigenaar ID&T van het radiostation kan dan ook een boete van 113.600 euro tegemoet zien.

ID&T kreeg een etherfrequentie omdat het aangaf slechts 7,5 procent hitlijstmuziek te draaien en in totaal 95 procent van de zendtijd te gebruiken voor muziek. Volgens een woordvoerder van het agentschap overtreedt de radiozender deze percentages. Door een formatwijziging op 1 februari wordt deze zelfs met meer dan 100 procent overtreden.

ID&T heeft vier weken gekregen om te reageren, maar heeft dat in de pers inmiddels al gedaan. Volgens de zender is er geen overtreding omdat het station slechts eigen edits van de muziek draait. "In de ministeriële regeling bij de veiling in 2003 is door de minister opgeschreven dat andere versies van muziekwerken die in de hitlijsten hebben gestaan en die vaak in grote mate lijken op het origineel, zoals radio-edit versies, niet meetellen als hitmuziek. Slam!FM draait uitsluitend radio-edits. Het ministerie stelt echter dat een radio-edit toch meetelt als een hit. Dit staat volgens ID&T lijnrecht tegenover datgene wat de minister voorafgaand aan de veiling heeft opgeschreven", zo schrijft het radiostation in een persbericht.

Directielid Bas Meijer van ID&T vindt dus ook dat zijn bedrijf niks fout heeft gedaan. "Als je miljoenen euro's betaalt voor een frequentievergunning is het achteraf wijzigen van de spelregels onacceptabel. Slam!FM voldoet volledig aan de aan haar gestelde programmavoorschriften. Het huidige oordeel van het Agentschap Telecom is gebaseerd op onjuiste uitgangspunten en dus op drijfzand. Wij zijn dan ook genoodzaakt dit dossier aan de rechter voor te leggen."