Van Mierlo dreigt met vertrek

JahWe en Linkpagina hadden ons via de nieuws-submit te melden:

In een vraaggesprek met dagblad Trouw dat woensdag zal worden gepubliceerd, heeft D66-coryfee Hans van Mierlo gezegd opzegging van zijn lidmaatschap te overwegen als zaterdag het paasakkoord over de gekozen burgemeester niet wordt afgewezen. Zaterdag zullen op het het D66-congres in Den Haag de leden moeten beoordelen of het akkoord dat fractieleider Dittrich dit paasweekeinde met CDA en VVD sloot door de beugel gaat.

Van Mierlo is van mening dat de coalitiepartners 'sjoemelen met principes' door de verkiezing van de burgemeester alsnog in de Grondwet te willen vastleggen. De inzet van Thom de Graaf en D66 was juist om de wijze van aanstelling van de burgemeester uit de Grondwet te schrappen. Volgens Van Mierlo streeft de coalitie naar een grondwettelijke regeling van de gekozen burgemeester, waarvoor een tweederde meerderheid in het parlement is vereist. Op deze manier vermindert men de kans van slagen van deze democratische vernieuwing.

Daarnaast vindt hij het geen goede zaak dat CDA, VVD en D66 zich aan elkaar binden door de gemaakte afspraken. Na de volgende Tweede-Kamerverkiezingen zullen de coalitiepartijen weer verder moeten om de gekozen burgemeester nogmaals door de Kamer te krijgen.

Van Mierlo ziet het liefst dat Dittrich zaterdag op het congres wordt teruggestuurd naar de onderhandelingstafel waar de gewraakte afspraak vervolgens moet worden geschrapt. Verder eist hij van het bestuur een ondubbelzinnig 'ja' op de vraag of de politieke strijd voor de vernieuwing van de democratie nog de bestaansreden van D66 is. "Is het antwoord 'nee', dan is D66 een andere partij met een andere koers. Dan kan ik daar mijn conclusies uit trekken, welke dat dan ook zijn."

Hans Van Mierlo
Hans van Mierlo dreigt met opstappen