PvdA'ers: Verbod moslimschool moet kunnen

De PvdA-Tweede Kamerleden Mariëtte Hamer en Jacques Tichelaar vinden dat gemeenten moslimscholen zouden moeten kunnen verbieden. Zo kan volgens hen worden tegengaan dat kinderen van verschillende afkomst op eigen scholen komen te zitten. Voor het voorstel van de PvdA'ers is géén aanpassing nodig van artikel 23 van de Grondwet (waarin de vrijheid van onderwijs wordt geregeld).

De gedachtengang van de PvdA'ers is opgeschreven in het boek 'Leergeld, sociaal-democratische onderwijspolitiek in een tijd van nieuwe verschillen'. Dit is een publicatie van de Wiardi Beckman Stichting, het wetenschappelijk bureau van de PvdA, en het PvdA Kenniscentrum. Het boekwerk werd vandaag aangeboden aan PvdA-leider Wouter Bos.

In het boek betogen Hamer en Tichelaar onder meer dat scholen met ouders momenteel een contract kunnen sluiten waarin staat wat de scholen gaan onderwijzen en hoe ze dat doen. Ook kunnen beide partijen hierin afspraken opnemen over de levensbeschouwelijke richting van de school. De PvdA wil nu grenzen stellen aan de vrijheid die scholen en ouders hierbij hebben. ''Wel kan de gemeente hieraan beperkingen opleggen om een te sterke segregatie in het onderwijs te voorkomen".

Artikel 23
Hamer en Tichelaar stellen dat de overheid de groei van het islamitisch onderwijs moet ontmoedigen omdat het integratie van allochtone leerlingen in de weg staat. "Verder moet een wettelijke basis worden geschapen voor ingrijpen (bijvoorbeeld door de inspectie) als blijkt dat scholen onverdraagzaamheid of andere antidemocratische opvattingen uitdragen''. Het hele artikel 23 van de Grondwet is eigenlijk niet meer van deze tijd menen beide PvdA'ers. ''Daarom zou het volgens ons in de eerste plaats beter zijn de vrijheid van onderwijs niet te funderen op de vrijheid van religie, maar op die van meningsuiting'', aldus Tichelaar en Hamer.

-
Perspublicatie van de PvdA over het boek.