Robben weigerde 'Frankenstein-methode'

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Sport nieuwsVoetballer Arjen Robben heeft bij Chelsea nooit gebruik gemaakt van de methode waarbij behandeld bloed wordt teruggespoten. Gebruik van de controversiële behandelmethode door Chelsea heeft in Engeland voor de nodige opschudding gezorgd. De methode is bedoeld om spelers sneller van een blessure te laten herstellen.

Van een speler wordt bloed afgenomen en dat bloed wordt behandeld en onder meer gecentrifugeerd. Daarna wordt het bloed bij de speler ingespoten rond zijn blessure. Vanwege de controverse die is ontstaan ronde de methode, wordt die in de Engelse media de 'Frankenstein-methode' genoemd. De methode heeft bij Chelsea in coach José Mourinho een groot voorstander. Voormalig teamarts Neil Fraser zag de methode niet zitten, vooral omdat nog onduidelijk is wat de resultaten van de methode op langere termijn zijn. Fraser diende na een ruzie met Mourinho zijn ontslag in en bracht de methode naar buiten.

Volgens Gert-Jan Goudswaard, de dokter van het Nederlands elftal, heeft Robben de methode echter nooit ondergaan. Hij heeft de arts om advies gevraagd over de methode, maar hij hoefde uiteindelijk geen keuze te maken. Robben bleek om 'medisch goede redenen', die de arts uit privacy-overwegingen niet onthuld, de behandeling niet te kunnen ondergaan.

Goudswaard staat sceptisch tegenover gebruik nu, maar ziet na tests wel toekomst voor de methode: "Deze methode is echter niet voldoende uitgeprobeerd. De effecten op verschillende weefsels zijn onbekend. Maar indien steriel uitgevoerd in een ziekenhuis, sta ik niet op voorhand sceptisch tegenover verder onderzoek. In bepaalde landen wordt het al toegepast, het zou best een uitstekende behandelmethode kúnnen worden om spelers en andere patiënten sneller te genezen. Het is overdreven om het de Frankenstein-methode te noemen."

Arjen Robben wilde niet aan de 'Frankenstein-methode'
Arjen Robben wilde niet aan de 'Frankenstein-methode'

-
Zie voor meer sportnieuws FOK!Sport!!