PvdA wil onderzoek naar kosten JSF

Nyrem had ons via de nieuws-submit te melden:

JSFDe Partij van de Arbeid in de Tweede Kamer wil een onderzoek naar de ontwikkeling van het JSF-gevechtsvliegtuig. Dat melden parlementariërs Frans Timmermans en Luuk Blom. De beide politici wijzen op de forse kostenverhoging van de JSF. De ontwikkelingskosten van het vliegtuig zijn sinds 1996 met tachtig procent gestegen.

De sociaal-democraten willen dat de Algemene Rekenkamer een onderzoek doet. "Nog meer dan de Betuwelijn en de HSL onderstreept de JSF de onmacht van de politiek een trein die door lobbybelangen is gaan rijden, tot stilstand te brengen, al staan objectief gezien alle seinen op rood", stellen de PvdA'ers in een verklaring. Per stuk gaat het vliegtuig volgens de laatste gegevens 44,8 miljoen dollar kosten, terwijl de verwachte kostprijs negen jaar geleden 31,5 miljoen dollar bedroeg. Bij de geplande aankoop van 65 tot 85 JSF's is Nederland 2,9 tot 3,8 miljard dollar kwijt. Nederland draagt al 800 miljoen dollar bij aan de ontwikkeling van het toestel.

In juni 2002 besloot Nederland tot deelname aan de ontwikkeling van het Amerikaanse gevechtsvliegtuig, nadat anderhalve maand eerder de stemmen staakten. De stem van de LPF-fractie, destijds net nieuw in het parlement, gaf de doorslag. "Nederland heeft zich met huid en haar overgeleverd aan een project waar het geen invloed op heeft, waar het geen onderhandelingspositie in heeft, omdat wij door de hoge investering de JSF wel moeten kopen om uit de kosten te komen, en waar onze economie geen enkel voordeel aan ontleent", zeggen Timmermans en Blom nu.