Pechtold kandidaat voor ministerschap

Icoon politiek binnenland nieuwsAlexander Pechtold is de belangrijkste kandidaat om de afgetreden D66-minister Thom de Graaf op te volgen als minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties. De 39-jarige Pechtold is momenteel partijvoorzitter van de democraten en burgemeester van Wageningen.

De regeringspartijen CDA, VVD en D66 bereikten gisteravond een akkoord die hun uit de impasse moet halen die ontstond na het opstappen van De Graaf. De partijen spraken onder meer af nieuwe plannen te ontwikkelen voor veranderingen in het kiesstelsel en de gekozen burgemeester, en besloten meer geld te reserveren voor onderwijs. Een speciaal congres van D66 zal nog wel haar goedkeuring moeten geven aan het akkoord.

Op de achtergrond was Pechtold al betrokken bij de onderhandelingen. De jonge voorzitter geldt als rijzende ster binnen zijn partij. In 2002 werd hij als partijvoorzitter gekozen, een jaar later werd hij burgemeester van Wageningen. Daarvoor was hij gemeenteraadslid en wethouder in Leiden. Als burgemeester stelde hij zich op tegen de plicht om te allen tijde een identiteitsbewijs op zak te hebben. In plaats van de door Den Haag opgelegde veiligheidsmaatregelen ziet Pechtold meer heil in extra geld voor onderwijs, opvoeding, alcohol- en drugsbeleid en inburgering.

Verhagen, Dittrich en Van Aartsen
Verhagen, Dittrich en Van Aartsen zijn opgetogen over het akkoord


Update 14.00 uur
D66-fractieleider Boris Dittrich meldde zojuist in het discussieprogramma Buitenhof dat hij zal praten met drie kandidaten over de opvolging van Thom de Graaf. Voor het congres dat op 2 april zal plaatsvinden wil hij de nieuwe man of vrouw presenteren.