Consumentenbond moet rectificeren over webcam

Logo ConsumentenbondDe Consumentenbond moet uitspraken over een webcam in een supermarkt in Alphen aan den Rijn rectificeren. Dit heeft de rechtbank in Den Haag bepaald, nadat de eigenaar van de supermarkt de Consumentenbond voor de rechter had gesleept.

De webcam registreerde vorig jaar kopende klanten in de supermarkt. Op de beelden was te zien hoe consumenten reageerden op onder meer reclameacties. De beelden waren toegankelijk voor fabrikanten.

In de Consumentengids kwam de bond in het geweer tegen het gebruik van zogenaamde marketingcamera's. In het artikel werden woorden gebruikt als "gegluur". De winkelier voelde zich hierdoor in zijn goede naam aangetast.

De Consumentenbond zegt zich zorgen te maken over de beperking van zijn actierecht. "Natuurlijk moeten wij zorgvuldig zijn, maar we moeten ook in de gelegenheid zijn om te zeggen wat we van iets vinden", aldus algemeen directeur Felix Cohen.

De bond overweegt in hoger beroep te gaan en zint op verdere acties tegen marketingcamera's. De vraag of het gebruik van een webcam op deze manier in strijd is met de privacywetgeving is voorgelegd aan het College Bescherming Persoonsgegevens.