Bush-protesten niet toegestaan op kerkhof

Mensen die tijdens Bush' bezoek aan Nederland willen protesteren, kunnen dat niet op zondag 8 mei doen. Op die dag bezoekt de president de Amerikaanse oorlogsbegraafplaats in het Limburgse Margraten. Burgemeester Van Beers van deze gemeente vindt dat demonstraties niet bij het sacrale karakter van een begraafplaats passen. Op het kerkhof zijn ruim 8000 Amerikaanse soldaten die in de Tweede Wereldoorlog sneuvelden begraven.


Deel van het oorlogskerkhof

Burgemeester Nuytens van Valkenburg heeft aangegeven in zijn gemeente een plek te willen vinden waar op 7 mei gedemonstreerd kan worden. Waarschijnlijk zal dat in Houthem-Sint Gerlach zijn, waar Bush die dag bilaterale besprekingen houdt.

De Amerikaanse ambassade heeft aangegeven dat er momenten zullen zijn dat in de nabijheid van Bush "niemand de straat op mag", aldus Nuytens. Tijdens het bezoek zal het echter zeer druk zijn in Limburg, aangezien het weekend op Hemelvaartsdag volgt. Het politiekorps Limburg Zuid heeft aangekondigd in het weekeinde maximale bijstand van korpsen uit het gehele land nodig te hebben.