Octopussen ontdekt die op twee 'poten' lopen

Icoon Wetenschappelijk nieuwsAmerikaanse onderzoekers hebben vreemd gedrag geobserveerd bij twee soorten octopussen. Het is voor het eerst dat onderzoekers octopussen zien die twee van hun tentakels gebruiken om ermee te lopen. Dit heeft het onderzoeksteam van de universiteit van CaliforniŽ ontdekt.

Normaal gesproken zijn er voor tweebenige loopbewegingen botten nodig waaraan spieren zijn bevestigd. De octopussen hebben echter alleen maar spieren en dus geen skelet. Het onderzoeksteam heeft op videobeelden vastgelegd hoe de twee soorten octopussen zich voortbewegen door slechts twee tentakels te gebruiken.

De ene soort genaamd Octopus marginatus komt uit IndonesiŽ. Deze octopus wikkelt zich als een bal tijdens het lopen en imiteert daarmee een kokosnoot. De andere octopus heet Octopus aculeatus en komt uit AustraliŽ. Deze octopus vermomt zich als een stukje zeewier terwijl het loopt. "Ik heb nog nooit zoiets gezien", zegt Steve O'Shea, een expert op het gebied van de cephalopoden. "Dit is weer een voorbeeld van hoe weinig we weten van deze dieren", aldus O'Shea.


Octopus marginatus: klik voor een videofragment
Octopus aculeatus: Klik voor een videofragment