Deel Duitsers wil Berlijnse Muur terug

Bijna 25 procent van de West-Duitsers en 12 procent van de Oost-Duitsers wil de Berlijnse Muur terug. Dat is gebleken uit een onderzoek van de Vrije Universiteit van Berlijn, dat vandaag gepubliceerd werd. Het onderzoek werd gehouden in samenwerking met onderzoeksbureau Forsa. In totaal werden tweeduizend Duitsers ondervraagd. Zij moesten antwoord geven op de vraag: 'Zou het beter zijn als de Muur tussen Oost en West nog bestond?'.

De Muur viel op 9 november 1989. Hierdoor werd het communistische oosten (de DDR) herenigd met het kapitalistische westen. Dit gebeurde op 3 oktober 1990. Maar ondanks de vele tientallen miljarden euro's die het westen in het oosten investeerde, kampt de voormalige DDR nog altijd met een hoge werkeloosheid en een dalende bevolking.

Tevens bleek uit het onderzoek dat 47 procent van de Oost-Duitsers vindt dat het Westen 'het oosten heeft verworven als een kolonie'. 58 procent van de Westerlingen is het eens met de verklaring dat de 'Oosterlingen zwelgen in zelfmedelijden'.


De Berlijnse Muur