Evangelie van Judas gevonden

Icoon opmerkelijk nieuws In Zwitserland is door een stichting een zeer oude versie versie van het Evangelie van Judas ontdekt. 1800 jaar geleden werd het 'godslasterlijke' manuscript door de kerk verbannen. Het vroegchristelijke document dat nu is gevonden, zal binnenkort weer worden gepubliceerd.

Het gevonden manuscript bestaat uit een dialoog tussen Judas Iscariot en Jezus. Volgens de voorzitter van de stichting, die de stukken herstelt en vertaalt, blijkt uit het Evangelie duidelijk dat Judas geen verrader was maar juist een grote held. De inhoud van het manuscript is volgens hem 'explosief'. Kenners noemen het stuk veel boeiender dan de Da Vinci Code.

Onzeker is waar het manuscript vandaan komt. Waarschijnlijk is het zestig jaar geleden uit Egypte gesmokkeld. De voorzitter van de stichting: "maar de prijs die voor de stukken werd gevraagd, was veel te hoog en bovendien wist aanvankelijk niemand dat het om het Evangelie van Judas ging."

Wetenschappers noemen de vondst zeer uitzonderlijk, die veel stof gaat doen opwaaien. "In historisch opzicht is deze vondst van evenveel belang als de Nag Hammadi-geschriften die een halve eeuw geleden werden ontdekt. Alles wijst erop dat het gaat om het evangelie waarnaar de kerkvader Irenaeus in de tweede eeuw na Christus verwees", aldus een wetenschapper.