Boek over Van Dam uit de handel

Uitgever The House of Books gaat alle exemplaren van 'Het grote boek van de kleine feiten' van auteur Peter Smit uit de handel halen. Ze doet dit vanwege de omstreden passage over PvdA-coryfee en VARA-presentator Marcel van Dam. De omroep en de uitgeverij kwamen vandaag tot overeenstemming.

Middels een advocaat werd 1000 euro per overtreding geëist. Daarom is het naslagwerkje uit de handel gehaald. Ook willen ze dat de gewraakte passage in een volgende druk niet meer voorkomt.

De passages waar Marcel van Dam en de VARA boos over zijn staan in slechts vijf zinnen op pagina 192. Smit stelt daarin dat de VARA-ombudsman het merk in 1971 'van de kaart veegde' door ontploffende flessen te tonen in zijn tv-programma. Volgens de VARA is dat nonsens, omdat Exota pas in 1978 uit de handel werd genomen. Bovendien ging het onderwerp van Van Dam over het gevaar van ontploffende flessen in het algemeen, en niet enkel over die van Exota.

Ook schrijft Smit dat Van Dam verzweeg dat zijn broer directeur was van frisdrankconcurrent Vrumona. De VARA stelt dat de broer van Marcel van Dam in 1971 al 15 jaar dood was. Verder is de VARA gevallen over een passage waarin staat dat de omroep 8 miljoen gulden schade moest betalen. Van Dam en de omroep stellen dat dit 2,2 miljoen gulden was, verhoogd met de wettelijke rente vanaf 1971. Het bedrag kwam daardoor in 1996 uit op 7,7 miljoen gulden.