Zaak comapati?nte weer voor de rechter

Icoon Buitenlands nieuws Opnieuw gaat een rechter zich buigen over de zaak-Schiavo. De ouders van comapatiënte Terri Schiavo zitten weer in de rechtbank, nadat een verzoek van gouverneur Jeb Bush van Florida om de vrouw onder staatstoezicht te plaatsen donderdag werd verworpen. Dat meldt CNN vandaag.

Vandaag is het exact een week geleden dat de sondevoeding werd losgekoppeld. Schiavo kan elk moment overlijden. Eerder deze week kwam de zaak al voor het hooggerechtshof, die de ouders van Schiavo opnieuw ongelijk gaf.

Het juridisch getouwtrek tussen de echtgenoot en de ouders van de zwaar gehandicapte Schiavo duurt nu al zeven jaar. Inmiddels hebben negentien rechters zich over de zaak gebogen. De zaak heeft tot heftige debatten in de VS geleid. Vooral religieuze en conservatieve Amerikanen roeren zich, omdat zij het stopzetten van de voeding als moord beschouwen. President Bush tekende maandag een spoedwet van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, die behandeling van de kwestie door federale rechters mogelijk maakte.

Update 16.45 uur
Rechter James Whittemore heeft het verzoek van Robert en Mary Schindler, de ouders van Terri Schiavo, verworpen. Het echtpaar Schindler heeft samen met familieleden en medestanders hun kamp opgeslagen voor de ingang van de kliniek waar Schiavo verblijft. Een woordvoerder van de familie meldde dat Terri na een week zonder voeding eruit ziet 'alsof ze net uit Auschwitz komt'.

Protest tegen het laten sterven van Terri Schiavo
Pro-life activisten hebben zich verzameld voor de kliniek