Kogelbrief wegens kievitseieren

Icoon Binnenlands nieuws De protesten tegen het verbod op kievitseieren beginnen langzamerhand radicalere vormen aan te nemen. Zo heeft plaatsvervangend voorzitter H. Niessen van de Faunabescherming gisteren een kogelbrief ontvangen, omdat zijn organisatie mede heeft afgedwongen dat het rapen van kievitseieren in Friesland dit jaar is verboden.

Niessen zelf lijkt niet onder de indruk van de brief te zijn: "Ik ga zaterdag aangifte doen bij de politie, maar ik word er eerlijk gezegd niet warm of koud van." Op zestien maart werd het eieren rapen verboden. Tot grote woede van de Friezen kwam hiermee een eind aan een lange traditie. In de brief staat onder meer: 'Die Friezen zijn kogels, wij waarschuwen niet maar schieten meteen'. Twee kogels waren daarbij geplakt.

Deze middag staat Niessen wederom voor de rechtbank. Nu om een jaagverbod op vossen in Friesland af te dwingen. "De rechtbank waarschuwde mij telefonisch al dat er mogelijk protesten bij de rechtbank komen", aldus Niessen. Daarom zijn er extra veiligheidsmaatregelen genomen.