Dittrich mede schuldig aan vertrek de Graaf

Vince_Taylor had ons via de nieuws-submit te melden:

Volgens ingewijden heeft een vertrouwensbreuk tussen Thom de Graaf en Boris Dittrich bijgedragen aan het vertrek van de vice-premier. Thom de Graaf kreeg steeds vaker te horen dat de D66-fractie in de Tweede Kamer geen toekomst zag in een nieuw kiesstelsel.

Bij de verwerping van zijn plan voor gekozen burgemeesterschap, wilde De Graaf nog wel het nieuwe kiesstelsel uitwerken. Boris Dittrich had echter andere prioriteiten. Toen de fractieleiders bij elkaar waren en Maxime Verhagen (CDA) en Jozias van Aartsen (VVD) lieten merken niets te voelen voor een nieuw kiesstelsel, haalde Dittrich het nieuwe kiesstelsel van de agenda af. Dit tot woede van Thom de Graaf.

De spanningen tussen die twee gaat verder: in D66 gaat er een richtingenstrijd schuil. De klassieke vleugel van de partij, waar Thom de Graaf bij hoort, wil burgers meer invloed geven op de politiek. Dit moet gebeuren door gekozen burgemeesters, referenda en een nieuw kiesstelsel. De andere tak van de partij wil de agenda verder verbreden tot onderwerpen als onderwijs, kenniseconomie en milieu.

"We moeten geen one issue partij zijn. Ik weet dat sommige D66'ers bereid zijn een kabinet op te blazen voor dit kiesstelsel, maar het is een mank paard waar we als partij niet op kunnen galopperen. Met andere thema's kan dat wel. Kies daar dan voor", aldus een prominente democraat.