Schrijver Marek van der Jagt is 'stervende'

Icoon Media nieuwsSchrijver Marek van der Jagt is binnenkort niet meer. Dat meldt zijn alter ego Arnon Grunberg vrijdag in Trouw. Van der Jagt debuteerde in 2000 met de roman 'De geschiedenis van mijn kaalheid', waarmee hij prompt de Anton Wachterprijs voor het beste schrijversdebuut won. Op dat moment ging al het gerucht rond dat Van der Jagt Grunberg was.

Voor zijn tweede roman 'Gstaad 95-98' werd Van der Jagt genomineerd voor zowel de Libris Literatuurprijs als de AKO-Literatuurprijs. Pas in 2002 erkende Grunberg dat het om hem ging. "Dankzij Marek van der Jagt durfde ik verder te gaan dan ik als Arnon Grunberg had aangedurfd. Marek zorgde toch voor een soort bevrijding", verklaart de schrijver nu.

Er zal nog één boek verschijnen van Van der Jagt, het essay 'Otto Weiniger of Bestaat de jood?', dat komende week verschijnt. "Dit is het laatste boek waarop de naam Marek van der Jagt zal prijken. Het heeft geen functie meer en daarmee ook geen identiteit. Hij moet doen wat ik nog niet kan: sterven", aldus Grunberg.

Arnon Grunberg oftewel Marek van der Jagt
Marek van der Jagt (2000 - 2005)