Zaak comapatiënte voor hooggerechtshof VS

Icoon Buitenlands nieuws De ouders van de comapatiënte Theresa Schiavo stappen naar het hooggerechtshof van de Verenigde Staten. Daartoe besloten ze, nadat een Amerikaans Hof van Beroep oordeelde dat de sondevoeding niet opnieuw hoeft te worden aangesloten. Daarmee zet het juridische gevecht zich voort.

De raadslieden van de ouders hopen nu dat het hooggerechtshof een mandaat zal geven om de voeding opnieuw aan te sluiten. De ouders verzetten zich hevig tegen de gang van zaken. Tot dusver halen ze bakzeil. Een federale rechter oordeelde eerder ook al dat de voeding niet opnieuw hoeft worden aangesloten. Vrijdag werd de sondevoeding losgekoppeld. Schiavo kan elk moment overlijden.

Het juridisch getouwtrek tussen de echtgenoot en de ouders van de zwaar gehandicapte Schiavo duurt nu al zeven jaar. Inmiddels hebben achttien rechters zich over de zaak gebogen. De zaak heeft tot heftige debatten in de VS geleid. Vooral religieuze en conservatieve Amerikanen roeren zich, omdat zij het stopzetten van de voeding als moord beschouwen. President Bush tekende maandag een spoedwet van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, die behandeling van de kwestie door federale rechters mogelijk maakte.